Bent u goed voorbereid op slecht nieuws?

Crisismanagement in onderwijs

Inhoudsopgave:

Niemand zit op een crisis te wachten. Maar wie het overkwam, weet hoeveel houvast een crisisplan geeft. Deze nieuwsbrief helpt u op weg.

Ministerie van OCW i.s.m. School en Veiligheid


Waarom crisismanagement werkt

Waarom crisismanagement werkt

Een plotseling overlijden van een leerling, een brand, een uit de hand gelopen conflict. Het kan elke school treffen. Zijn de juiste personen dan op het juiste moment bereikbaar? Weten zij welke stappen ze moeten zetten?

Niemand zit op een crisis te wachten. Maar wie het overkwam, weet hoeveel houvast een crisisplan geeft op momenten dat emoties en spanning snel oplopen. Met behulp van de informatie in deze nieuwsbrief kunt u zich goed voorbereiden op het onverwachte. Zodat u, als het er echt op aankomt, weet wat u te doen staat.

MEER INFORMATIE »
  • Test - Ontdek in enkele minuten hoe uw organisatie ervoor staat.
  • Interview - Leer van de ervaringen van onderwijscollega’s.
  • Film - Kijk hoe anderen een levensechte crisisoefening hebben ervaren.
  • Tools - Download handige documenten waarmee u zelf aan de slag kunt met crisismanagement.
  • Advies - Vind deskundigen en organisaties die u van dienst kunnen zijn.

Om onderwijsinstellingen te faciliteren bij het realiseren en verbeteren van crisismanagement, is het portal opgezet door het ministerie van OCW.


Bent u goed voorbereid op slecht nieuws?

Doe de test!


Stel: er is een dreigtweet ontdekt waarin uw school wordt bedreigd. Tja, het wemelt van zulke bedreigingen op internet, denkt u misschien. Hoe serieus moet u dit nemen? En hoe reageert u als vervolgens blijkt dat deze tweet heel wat losmaakt?

ONTDEK HET IN DEZE TEST »

Uit de praktijk:

Brand in de TU Delft

Brand in de TU Delft

Kortsluiting in een koffieautomaat leidt in mei 2008 tot een grote, onbeheersbare brand in de bouwkundefaculteit van de TU Delft. De impact op de organisatie is groot; veel onderzoeks- en onderwijsmateriaal is verloren gegaan en het onderwijs moet elders worden voortgezet. Welke lessen heeft deze crisis opgeleverd?

LEES VERDER »

Suïcide leerling schokt school

Suïcide leerling schokt school

Op een zaterdagmorgen verneemt de schooldirectie van een school voor voortgezet onderwijs dat een leerling suïcide heeft gepleegd. De schooldirectie roept onmiddellijk het crisisteam bijeen en neemt contact op met de ouders. Hoe leiden zij deze crisis in goede banen?

LEES VERDER »

“Ik wist: nu heb ik het niet meer in de hand”

Boze ouders, advocaten en schreeuwende krantenkoppen. Basisschooldirecteur Irene moest alle zeilen bijzetten om haar leerlingen, haar team en de schoolreputatie te beschermen. Wat gaf haar houvast in deze snel escalerende crisis?

LEES VERDER »

Zo maakt u een crisismanagementsplan

Het crisisplan is er voor uitzonderlijke situaties die u niet met een bestaand draaiboek aan kunt pakken. Daarmee vormt het een logisch vervolg op uw schoolveiligheidsplan. Deze vijf stappen helpen u op weg.

LEES VERDER »